Podczas openingu dostałem gęsiej skórki. Stanowczo za długa przerwa ;/
Odcinek dobry, ale... 8 odcinek na 13, niewiele odpowiedzi, a to co już powiedziane zostało można było przewidzieć. The Silence to nie gatunek, The Silence to styl życia. No ok, niech będzie, ale czego oni chcą? Śmierci Doctora? Kontroli nad Ziemią? (właściwie to już mieli

). Rose i Martha (za Donną nie przepadam) - przyjemny akcencik filmu, ale brakuje mi większych nawiązań do poprzednich serii.
Ciekawostka - Śmierć Doctora jako stały punkt we wszechświecie. Departament Obrony (chyba tak się te małe śmieszne ludziki tytułowały [coś czuję, że jeszcze powrócą]) był co do tego pewny. O ile Doctor nic nie wykombinuje (a stawiam, że tak się nie stanie) River-astronautka zabije chłopa, ale czy na pewno za to morderstwo pójdzie do więzienia? Wszystko wskazuje, że tak, jednak ja mam jeszcze cicha nadzieję, że umrze (panie, znienawidzicie mnie teraz) Rory.
Coraz bardziej przekonuję się do Matta, ale nadal wydaje mi się najmniej Doctorowy ze wszystkich, których widziałem (od piątego wzwyż).
Hitler w wersji angielskiej miałby problemy z podbiciem maleńkiej wysepki Pikczu - Pikczu, nie mówiąc już o większej połowie Europy... Zupełnie bezbarwna postać (tak wiem, to nie jest film dokumentalny o III Rzeszy, ani nic w tą mańkę, ale Hitler -przeszkadzajka to nie najlepsze rozwiązanie

)
Wracając do Doctora. Umiera pół odcinka, na koniec River poświęca swoje regeneracje, żeby go ratować. Co Doctor jej szepcze do ucha?
"I love you"? --> Moim zdaniem mało doctorowe...
Swoje imię? --> Za wcześnie i jaki miałoby to związek z daną sytuacją...
Podsumowując:
W skali dziesiętnej odcinek dostaje 8+ (głównie za akcję "przewidzenia zachowania przeciwnika" ).
The Silence --> Jeszcze będzie się działo
Doctor --> Zrobi wszystko, żeby jeszcze trochę pożyć
Rory --> Nie wróżę mu długiej przyszłości
River --> Co sprawi, że się "nawróci"?
Departament Obrony (czy jakoś tak) --> Śmieszne ludziki się jeszcze przeliczą z tym "stałym punktem".
Brakuje mi Daleków (nie Power Daleks Rangers, tylko prawdziwych Daleków, ale tych się chyba już nie doczekam).
Następny odcinek --> Mini Horror
Trochę się rozpisałem. Pozdrawiam [;